Pred nama je deseti, jubilarni Vrisak. U ovih deset godina stalno smo nastojali razvijati i obogaćivati njegov program. U početku se krenulo gotovo isključivo s domaćim autorima i naglasak je zapravo bio na sajamskom dijelu priredbe, zatim je on postao jedna od važnijih regionalnih književnih smotri, na kojem su gostovali gotovo svi važni književnici iz regije, a posljednje tri godine bitan dio njegova programa čine predstavljanja najznačajnijih suvremenih europskih pisaca. Naglasak se u velikoj mjeri prebacio na festivalski, autorski dio, s idejom da se na Vrisku predstavi i omjeri ono najvrednije što je objavljeno u Hrvatskoj s onim što trenutačno najbolje kotira u europskim književnostima.

Program se neprestano proširivao pa je tako dobio i svoju filmsku sekciju (Vrisak Cinema), gdje prikazujemo suvremene filmove nastale na temelju ponajboljih europskih romana, i glazbenu dionicu (Vrisak Music), a već godinama se ustalio i jutarnji dječji program (Vrisak Junior). Sve to dovelo nas je do ovogodišnjih 11 dana trajanja i 50 programa na kojima će nastupiti više od sto umjetnika i kritičara.
Središnji program 10. Vriska ove godine nosi naziv Književnost između egzila i azila. To je hommage Predragu Matvejeviću, velikom piscu čija je to bila jedna od ključnih tema, a koji je i sam nastupao na Vrisku i podupirao ga. Poticao nas je da ustrajemo s ovim festivalom i u vremenima koja mu nisu bila sklona, vjerujući da treba iskoristiti svaku priliku za postavljanje pitanja i promicanje književnosti i književnih veza, kako unutar regije tako i s Europom. Nažalost, ovdje nije riječ samo o hommageu, jer ova tema ponovo je aktualna u Europi, pa će nam o novim, politički uvjetovanim migracijskim valovima i njihovim ožiljcima govoriti pisci koji su i sami prošli to iskustvo i (ili) puno pisali o toj temi. Među njima su Aleksandar Hemon, Claudio Magris, Slavenka Drakulić, Vladimir Pištalo, Beqë Cufaj, Bekim Sejranović…

U programu Europom u 30 knjiga, u kojem će se u tri godine objaviti 30 proznih knjiga iz 30 europskih zemalja, a 15 autora će gostovati u Rijeci, ove godine nastupaju Clare Azzopardi, Jānis Joņevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i Beqë Cufaj. Na Vrisku će ove godine nastupiti i čelni ljudi
američke izdavačke kuće Dalkey Archive Press John O’Brien i Jake Snyder koji će predstaviti američko izdanje romana Nikole Petkovića ‘How to Tie Your Shoes’, a govorit će i o programskoj orijentaciji kuće koja je, između ostalog, poznata i po objavljivanju istočnoeuropskih pisaca.

Kad je riječ o domaćim autorima, u fokusu Vriska i ove su godine autori koji su svojim novim knjigama dobili veliku pozornost kritike i čitatelja, poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića, Maroja Mihovilovića, Ludwiga Bauera, Rade Jarka, Slađane Bukovac, Tee Tulić, Marka Tomaša… ili se njihove nove knjige čekaju s velikim očekivanjima kao što je to slučaj s novim romanom Ivice Prtenjače koji bi trebao biti predstavljen na samom kraju Vriska.

Dobre knjige i dobri pisci, to je zapravo formula svakog uspješnog festivala. Dođite i uvjerite se.

Drago Glamuzina,
umjetnički direktor festivala

Program

Gosti

Galerija

Novosti

Press

Uz potporu