vrisak-gost-prevoditelj

Bekim Sejranović

Bosanskohercegovački i hrvatski pisac s norveškom putovnicom. Jedan od najcjenjenijih autora romana i kratkih priča u regiji. Prevodi suvremene norveške prozaike.

Snježana Husić

Doktorica književnosti i prevoditeljica s talijanskog i engleskog jezika. Prevodila je Alessandra Baricca, Itala Calvina i Luigija Pirandella.

Ana Vasung

, , , , , , ,

Asistentica na Katedri za bugarski jezik i književnost pri Odsjeku za južnu slavistiku. Usavršavala se na Sveučilištima u Bugarskoj, Sofiji i u Plovdivu. Prevodi s bugarskog i makedonskog jezika.

Željka Černok

Diplomirala je švedski te engleski jezik i književnost i kreativno pisanje u Švedskoj, a pohađala je i brojne tečajeve jezika i kulture u Švedskoj i Finskoj. Prevela je više od 20 švedskih autora.

Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu

Ana Brnardić Oproiu doktorska je kandidatkinja, tajnica Hrvatskog društva pisaca, te nagrađivana pjesnikinja. Adrian Oproiu je predavač na Katedri za rumunjski jezik.

Nives Fabečić Bojić

Završila je studij novogrčkog jezika i kulture u Patrasu (Grčka). Radila je kao službena prevoditeljica i savjetnica za odnose s javnošću Veleposlanstva Grčke u Zagrebu te kao službena prevoditeljica hrvatskog predsjednika za grčki jezik. Prevela je brojne naslove s engleskoga.

Ivana Šojat

Već petnaest godina bavi se književnim prevođenjem s francuskog i engleskog jezika; dosad je prevela više od pedeset naslova za prestižne hrvatske nakladnike. Kao pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka, iza sebe ima dvanaest ukoričenih naslova.

Maria Vuksanović Kursar

Sa slovačkoga jezika prevodi od 1993., osim brojnih stručnih i znanstvenih tekstova (s područja prava, povijesti, politike itd.) na hrvatski je jezik prevela i više slovačkih književnih djela. Suautorica je prvoga slovačko-hrvatskoga / hrvatsko-slovačkoga rječnika s gramatikom.

Tatjana Latinović

Diplomirala je engleski i njemački jezik i književnost na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i islandski jezik na Sveučilištu u Reykjaviku. Živi u Reykjaviku od 1994. godine. Prevodi s islandskoga jezika i djeluje kao politička aktivistica.

Koraljka Crnković

Iskusna prevoditeljica s novogrčkog jezika i autorica prvog Novogrčko-hrvatskog rječnika. Radi kao profesorica grčkog i latinskog jezika u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu te kao sudska tumačica i prevoditeljica za grčki i latinski jezik.

Boris Vidović

Iskusan književni prevoditelj s hrvatskom putovnicom koji već pola radnog vijeka živi u Finskoj. Prevodio je s engleskog i talijanskog, a sada uglavnom prevodi najbitnija djela finske književnosti na hrvatski jezik.

Radovan Lučić

Prevoditelj i lingvist. Magistrirao je slavistiku na Sveučilištu u Amsterdamu gdje i danas radi kao docent na Katedri za hrvatski jezik. Osim književnih prijevoda, poznat je i po svom leksikografskom radu kao autor „Hrvatsko-nizozemskog rječnika“.

Borjana Prošev-Oliver

Na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Skoplju 1985. godine diplomirala je opću i komparativnu književnost, a doktorirala je 2009. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje od 1986. godine radi kao viša lektorica na Katedri za makedonski jezik i književnost.

Santa Domijan Zviedre

Rođena je u Rigi, Latvija, gdje je i diplomirala 2003. godine. Godine 2005. seli se u Hrvatsku, gdje studira hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te prevodi s latvijskog jezika.

Marina Horkić

, , ,

Diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prevođenjem s engleskog bavi se u slobodno vrijeme, već više od trideset godina, i prevela je dosad pedesetak naslova istaknutih autora (Aldous Huxley, Ernest Hemingway, Doris Lessing, Kingsley Amis, Peter Ackroyd, John Le Carré, Chimamanda Ngozi Adichie, Jeffrey Eugenides, Jonathan Franzen, Zadie Smith i mnogi drugi).

Giulian Hamitaj

Giulian Hamitaj završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao prevoditelj i predavač albanskog, engleskog, hrvatskog i talijanskog jezika te kao službeni prevoditelj za Veleposlanstvo Republike Albanije u Hrvatskoj.