vrisak-gost-autor-2016

Emil Andreev

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Autor najvećeg bugarskog bestselera, višestruko nagrađivanog romana „Staklena rijeka“, profesor, urednik i lektor na Teološkom fakultetu u Sofiji.

Myrto Azina Chronidi

Iskusna spisateljica i doktorica medicine koja je prvu knjigu objavila s nepunih 16 godina. Kritika hvali njen moderan i nekonvencionalan stil pisanja. Dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2010.

Tõnu Õnnepalu

Tõnu Õnnepalu (1962., Talin) jedan je od najcjenjenijih i najpoznatijih suvremenih estonskih autora, koji je velik dio svoga opusa objavio pod dva pseudonima, Emil Tode i Anton Nigov. 2006. izabran je za najboljeg estonskog autora od osamostaljenja Republike Estonije.

Monika Kompaníková

Jedna je od najvažnijih suvremenih slovačkih književnica. Završila je studij slikarstva na Likovnoj akademiju u Bratislavi, a od 2001. aktivno se bavi pisanjem objavljujući priče u slovačkim književnim zbornicima i časopisima.

Sjón

Islandska književna zvijezda s objavljenih sedam romana i devet zbirki poezije. Djela su mu prevedena na trideset i pet jezika. Autor je teksta mnogih pjesama islandske pjevačice Björk, a za stihove pjesme iz filma „Ples u tami“ Larsa von Triera nominiran je za Oscara.

Christos Ikonomou

Jedan od najcjenjenijih suvremenih grčkih pisaca mlađe generacije. Njegova druga zbirka, „Nešto će se dogoditi, vidjet ćeš“, osvojila je 2011. prestižnu Grčku državnu nagradu za najbolju knjigu godine i jedna je od najpopularnijih grčkih knjiga posljednjih godina u svijetu.

Riikka Pulkkinen

Iznimno uspješna mlada finska autorica koja iza sebe ima već dva bestselera. Kritičari diljem svijeta osobito su pohvalili njezin psihološki precizan i poetičan stil, duboku karakterizaciju likova te odmak od melodramatičnosti.

Dimitri Verhulst

Zasigurno jedan od najvažnijih suvremenih autora koji pišu na flamanskom jeziku, a čija su djela prevedena na više od dvadeset jezika. Njegov stil pisanja karakteriziraju naglašen sarkazam, humor, ali i suosjećajnost.