vrisak-gost-autor-2017

Lidija Dimkovska

, , , , , , , , ,

Makedonska autorica koja trenutačno živi u Skoplju, dobitnica je brojnih međunarodnih književnih nagrada za poeziju i prozu – među ostalim dobila je i prestižnu Nagradu Europske unije za književnost 2013. godine.

Srđan Valjarević

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca, dobitnik mnogih nagrada (među njima su Nagrada Bank Austria Literaris, Nagrada Narodne biblioteke Srbije, Nagrada Gorki list, Prix des Lectures du Var), a knjige su mu prevedene na engleski, njemački, francuski, švedski, španjolski, talijanski, albanski, ukrajinski, bugarski, slovenski i makedonski jezik.

Jānis Joņevs

Mladi latvijski pisac svojim je književnim prvijencem „Jelgava '94“, objavljenim 2013. godine, već stekao kultni status kod tamošnjeg čitateljstva. Nagrađen je s nekoliko važnih latvijskih književnih nagrada, a 2014. dodijeljena mu je i Nagrada Europske unije za književnost, te je preveden na nekoliko europskih jezika.

Clare Azzopardi

Azzopardi je nagrađivana spisateljica koja piše za djecu i odrasle, a istaknula se radom na projektima malteške nevladine organizacije Inizjamed čiji je cilj promovirati književnost. Djela su joj prevedena na više stranih jezika, a 2016. na Londonskom sajmu knjiga proglašena je jednim od deset Novih glasova Europe u sklopu projekta Literary Europe Live.

Beqë Cufaj

Kosovsko-njemački pisac bavi se književnim radom i piše za novine. Njegov drugi roman „[email protected]“ objavljen je 2011. na albanskom jeziku, a potom 2012. i na njemačkome, nakon čega je knjiga postigla velik uspjeh kod njemačke, austrijske i švicarske književne kritike.