eseji

Aleš Čar

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jedan od najvažnijih suvremenih slovenskih pisaca prepoznatljiv po duhovitom stilu između realizma i verizma.

Emil Andreev

, , , ,

Autor najvećeg bugarskog bestselera, višestruko nagrađivanog romana „Staklena rijeka“, profesor, urednik i lektor na Teološkom fakultetu u Sofiji.

Johanna Holmström

Jedan je od najcjenjenijih glasova finsko-švedske književnosti mlađe generacije. Prvu zbirku priča „Zaključan“ objavljuje sa samo 22 godine i odmah privlači pažnju publike.

Myrto Azina Chronidi

Iskusna spisateljica i doktorica medicine koja je prvu knjigu objavila s nepunih 16 godina. Kritika hvali njen moderan i nekonvencionalan stil pisanja. Dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2010.

Monika Kompaníková

Jedna je od najvažnijih suvremenih slovačkih književnica. Završila je studij slikarstva na Likovnoj akademiju u Bratislavi, a od 2001. aktivno se bavi pisanjem objavljujući priče u slovačkim književnim zbornicima i časopisima.

Sjón

Islandska književna zvijezda s objavljenih sedam romana i devet zbirki poezije. Djela su mu prevedena na trideset i pet jezika. Autor je teksta mnogih pjesama islandske pjevačice Björk, a za stihove pjesme iz filma „Ples u tami“ Larsa von Triera nominiran je za Oscara.

Christos Ikonomou

Jedan od najcjenjenijih suvremenih grčkih pisaca mlađe generacije. Njegova druga zbirka, „Nešto će se dogoditi, vidjet ćeš“, osvojila je 2011. prestižnu Grčku državnu nagradu za najbolju knjigu godine i jedna je od najpopularnijih grčkih knjiga posljednjih godina u svijetu.